Crisisnoodopvang asielzoekers Kasteelse Bossen

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel loopt over. Daarom regelen alle veiligheidsregio’s in Nederland voor 2 weken crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers. Van 10 augustus tot en met 19 oktober vangen we op het evenemententerrein bij de Kasteelse Bossen 150 asielzoekers op namens de regio Limburg-Noord.

Hulp aanbieden

Kijk hoe u kunt helpen.

Crisisnoodopvang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft te weinig opvanglocaties. De asielzoekerscentra zitten vol en aanmeldcentrum Ter Apel heeft niet genoeg plaats voor alle nieuwe vluchtelingen. De landelijke overheid heeft de veiligheidsregio’s opdracht gegeven om per regio voor 2 weken een groep van 225 mensen op te vangen. Onze regio, Limburg-Noord, is van 27 juli tot en met 19 oktober aan de beurt. 

Informatie over de noodopvang op het evenemententerrein

Hoe lang gaat de noodopvang duren?

De opvang in Grubbenvorst is voor 2 weken: van 27 juli tot en met 10 augustus. En daarna nog 10 weken: van 10 augustus tot en met 19 oktober op het evenemententerrein in Horst. In totaal dus 3 maanden.

Waarom op een gedeelte van het evenemententerrein?
  • Het evenemententerrein is goed bereikbaar.
  • Het evenemententerrein is direct beschikbaar.
  • Het evenemententerrein is eigendom van de gemeente.
  • Het evenemententerrein is groot genoeg om voor 150 mensen woonunits, een paviljoentent en andere voorzieningen zoals cameratoezicht, hekwerk en sanitaire voorzieningen te plaatsen.

De gemeente heeft met het evenemententerrein de mogelijkheid om 10 weken mensen op te vangen. We vinden het belangrijk om deze mensen te helpen. Net zoals we dit doen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Hoe ziet de opvang eruit?

Op het evenemententerrein komen woonunits, een paviljoentent en andere voorzieningen zoals cameratoezicht, hekwerk en sanitaire voorzieningen (douches, toiletten). Er komt in elk geval 24 uur per dag professionele begeleiding, toezicht en beveiliging. De Veiligheidsregio Limburg-Noord organiseert samen met de gemeente Horst aan de Maas het beheer en toezicht in en rondom de opvanglocatie met een ervaren, professioneel bedrijf.

Kan het evenemententerrein nog gebruikt worden voor evenementen?

De opvang komt op het gedeelte achter de bomenrij op het evenemententerrein. Hiermee verwachten wij dat de opvang op deze locatie geen of minimale impact heeft op het gebruik van het evenemententerrein. De tweewekelijkse Carbootsale vindt gewoon plaats.

Waar gaan de asielzoekers naartoe als de noodopvang in Horst sluit?

De asielzoekers gaan naar een andere opvangplek van het COA. Het COA is bezig om asielzoekerscentra te openen.

Hoe zit het met de veiligheid rondom de opvanglocatie?

De gemeente doet er alles aan om te voorkomen dat er iets gebeurt. Er is 24 uur per dag beveiliging in en rondom de crisisnoodopvang door beveiligers.

Mogen de asielzoekers buiten de noodopvang komen?

Ja, de asielzoekers mogen gewoon naar buiten. In de eerste dagen moeten de mensen meestal nog bijkomen. In de huisregels staat dat de mensen tussen 22.00 en 7.00 uur in binnen het complex moeten zijn. De beveiliging houdt dat in de gaten.

Wat gebeurt er als mensen zich niet aan de regels houden?

Er zijn huisregels. En het COA heeft hier vaste afspraken voor. Van waarschuwen bij iets kleins tot hulp van de politie vragen.

Wie zijn de asielzoekers? Waar komen ze vandaan?

Dat weten we nog niet. Het COA bepaalt welke asielzoekers naar de crisisnoodopvang in Horst gaan. Wij krijgen uiterlijk 24 uur van tevoren een overzicht van welke mensen er komen. Het zijn in elk geval geen uitgeprocedeerde asielzoekers en ook geen Oekraïners. We bereiden ons voor op verschillende groepen asielzoekers. En geven dan de opvang die de groep nodig heeft.

Krijgen de asielzoekers leefgeld?

Nee. De asielzoekers krijgen alle basisbehoeften: een bed, douches, toiletten en eten.

Wat gebeurt er als een asielzoeker corona heeft?

Alle asielzoekers doen een coronatest voordat ze in de bus naar Horst gaan. Heeft iemand klachten? Dan regelt het COA dat de asielzoeker naar een aparte locatie kan.