Crisisnoodopvang asielzoekers Grubbenvorst

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel loopt over. Daarom regelen alle veiligheidsregio’s in Nederland voor 2 weken crisisnoodopvang voor 150 asielzoekers. Van 27 juli tot 10 augustus vangen we in ’t Haeren in Grubbenvorst 150 asielzoekers op namens de regio Limburg-Noord.

Hulp aanbieden

Kijk hoe u kunt helpen.

Crisisnoodopvang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft te weinig opvanglocaties. De asielzoekerscentra zitten vol en aanmeldcentrum Ter Apel heeft niet genoeg plaats voor alle nieuwe vluchtelingen. De landelijke overheid heeft de veiligheidsregio’s opdracht gegeven om per regio voor 2 weken een groep van 150 mensen op te vangen. Onze regio, Limburg-Noord, is van 27 juli tot 10 augustus aan de beurt. De opvang is op 1 locatie. Dat is beter om bijvoorbeeld in te richten. En om mensen bij elkaar te houden.

Informatie over de crisisnoodopvang in 't Haeren

Hoe lang gaat de crisisnoodopvang duren?

De opvang is voor 2 weken: van 27 juli tot en met 10 augustus. Daarna neemt een andere veiligheidsregio de opvang over.

Waarom in 't Haeren?
  • 't Haeren is goed bereikbaar.
  • 't Haeren is direct beschikbaar omdat het dan vakantie is. 't Haeren is dan eigenlijk gesloten.
  • 't Haeren is eigendom van de gemeente.
  • 't Haeren is groot genoeg om 150 mensen op te vangen en is eenvoudig in te richten. Er zijn bijvoorbeeld al douches en toiletten.

De gemeente heeft met 't Haeren de mogelijkheid om 2 weken mensen op te vangen. We vinden het belangrijk om deze mensen te helpen. Net zoals we dit doen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Hoe ziet de opvang eruit?

Er is 24 uur per dag professionele begeleiding, toezicht en beveiliging. In de sporthal zijn afgesloten slaapcabines voor 2 personen met een stapelbed geplaatst. In de oude bibliotheek kunnen mensen eten. En er zijn 3 ruimten ingericht voor activiteiten. Op het achterterrein kunnen mensen buiten zitten. 

Kunnen verenigingen en organisaties 't Haeren nog gebruiken?

Verenigingen kunnen 't Haeren gewoon gebruiken zoals gepland. Vanaf de week van maandag 4 juli starten de werkzaamheden in ‘t Haeren. De verenigingen hebben daar geen last van. De asielzoekers komen in de zomervakantie. 't Haeren is in de vakanties altijd gesloten. 

Wat gebeurt er met de spullen van de verenigingen die in 't Haeren staan?

De ruimtes waarin de spullen staan gaan op slot. De sporthal gebruiken we voor slapen, de oude bibliotheek voor eten en er zijn 3 ruimten voor activiteiten.

Hoe zit het met de veiligheid rondom 't Haeren?

De gemeente doet er alles aan om te voorkomen dat er iets gebeurt. Er is 24 uur per dag beveiliging in en rondom ’t Haeren door minimaal 3 beveiligers. De politie controleert extra en ook de boa's komen vaker langs. Als er iets gebeurt, dan is de gemeente er. 

Mogen de asielzoekers buiten 't Haeren komen?

Ja, de asielzoekers mogen gewoon naar buiten. In de eerste dagen moeten de meeste mensen meestal nog bijkomen. Ook is er in de achterruimte en in de sporthal ruimte voor activiteiten.

In de huisregels staat dat de mensen tussen 22.00 en 7.00 uur in ’t Haeren moeten zijn. De beveiliging houdt dat in de gaten.

Ik heb overlast van de asielzoekers. Wat kan ik doen?

U kunt bellen met de locatiemanager van 't Haeren via 06 - 38944512. Is er met spoed hulp nodig? Dan belt u 112.

Wie zijn de asielzoekers?

Het is een gemengde groep mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden. 

Waar gaan de asielzoekers naartoe als de crisisnoodopvang in 't Haeren sluit?

De asielzoekers gaan naar een andere opvangplek van het COA. Het COA is bezig om asielzoekerscentra te openen.

Krijgen de asielzoekers leefgeld?

Nee. De asielzoekers krijgen in 't Haeren alle basisbehoeften: een bed, douches, toiletten en eten. 

Wat gebeurt er als een asielzoeker corona heeft?

Alle asielzoekers doen een coronatest voordat ze in de bus naar Grubbenvorst gaan. Heeft iemand klachten? Dan regelt het COA dat de asielzoeker naar een aparte locatie kan.

Wat gebeurt er als mensen zich niet aan de regels houden?

Er zijn huisregels. En het COA heeft hier vaste afspraken voor. Van waarschuwen bij iets kleins tot hulp aan de politie vragen.

Meer informatie

We delen hier de informatie die we weten. We houden u zo goed mogelijk op de hoogte via deze pagina en onze sociale media.