Controle op vakantiepark Sevenum

5 jun 2019
controle vakantiepark
Op dinsdag 4 juni vond een integrale controle plaats op een vakantiepark in Sevenum. De actie was bedoeld om inzicht te krijgen in wat er op het vakantiepark gebeurt en wie er verblijven. Diverse medewerkers van de gemeente, Belastingdienst, UWV en SVB voerden de controles uit.

Ze werden ondersteund door de politie. Burgemeester Palmen: “Deze integrale controle was een mooi voorbeeld waarbij als één overheid opgetreden werd.” Met een integrale actie proberen de samenwerkende instanties te achterhalen wat er zoal op het vakantiepark gebeurt dat niets met recreëren te maken heeft.

Resultaat

De integrale controle was gericht op de leefbaarheid en op sociale en fiscale fraude. In totaal zijn zo’n 200 chalets bezocht. Bij zo’n 50 chalets waren op dat moment bewoners aanwezig. De gemeente is bevestigd in haar vermoeden dat er permanente bewoning plaatsvindt door mensen die niet bij ons staan ingeschreven, terwijl dat niet is toegestaan. Daarnaast werd een aantal situaties aangetroffen waarbij de gemeente een rol kan spelen in de zorg. De Belastingdienst heeft ter plaatse openstaande vorderingen kunnen innen. En ook beslag kunnen leggen op een chalet en overige roerende zaken. Ook de UWV en de SVB hebben signalen waargenomen tijdens de actie die nader onderzocht gaan worden.

Vervolg

Deze integrale controle was de eerste in een reeks. Door de samenwerking ontstaat een breed inzicht in wie er op de recreatieparken verblijven en wat daar gebeurt. Tegen zaken die niet door de beugel kunnen, kan dan gericht opgetreden worden. Waar hulp en ondersteuning nodig is, kan die direct geboden worden. De integrale controle werd uitgevoerd onder de vlag van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI). Het ministerie van SZW neemt met deze 'Samenwerkingsovereenkomst voor Interventieteams' sinds 2003 het voortouw om handhaving meer integraal te benaderen. Zo heeft intensieve samenwerking een wettelijke basis. Een projectmatige aanpak zorgt voor een effectieve inzet van capaciteit en kwaliteit én voor borging van de resultaten.