Boomfeestdag in Horst aan de Maas

13 mrt 2019
Boomfeestdag in Grubbenvorst
Op woensdag 13 maart werd de Nationale Boomfeestdag in Grubbenvorst gevierd. Leerlingen van de Kameleon en de Samensprong plantten op diverse plaatsen in Grubbenvorst honingbomen die beschikbaar gesteld zijn door de Rabobank, de Lidl en de gemeente.

Kinderen van de basisscholen De Kameleon en De Samensprong hebben samen de schouders eronder gezet en gezorgd dat Grubbenvorst groener wordt en aantrekkelijk voor bijen en gezond voor inwoners. Naast Grubbenvorst worden er dit jaar ook in andere kernen bomen geplant.

Boomfeestdag

Naast het planten van de bomen zaaiden de kinderen ook bloemenmengsels bij de bomen om zo de biodiversiteit te vergroten. De leefomgeving van insecten en bijen staat voortdurend onder druk. Op 13 maart hebben de kinderen samen met IKL, Stg. Landschap Horst aan de Maas, Rabobank, Lidl en de gemeente die noodzakelijke leefomgeving verbeterd door bloeiende bloemen, kruiden en bomen te planten. Stg. Landschap Horst aan de Maas gaat ook in de komende maanden hier hard aan werken door in elke kern van de gemeente een leertuin/dorpsgaard te realiseren i.s.m. gemeente, dorpsraden, inwoners en groenorganisaties. Doel is om bewoners meer bewust te maken van natuur en biodiversiteit door samen aan de slag te gaan en om het vervolgens ook in eigen tuin of erf in de praktijk te brengen.

European Green Leaf

2019 is een speciaal jaar voor ons, omdat dit jaar Horst aan de Maas de Europese duurzaamheidsprijs ‘European Green Leaf Award’ uit mag dragen. Ter ere van deze prijs heeft wethouder Thijs Kuipers (Duurzaamheid) op dinsdag 12 maart samen met een groep kinderen de European Green Leaf boom geplant in Kasteelpark Ter Horst. Op deze manier blijft er ook de komende jaren een tastbare herinnering aan het European Green Leaf jaar.

Rabobank

Rabobank Horst Venray plant in samenwerking met Stichting Landschap Horst aan de Maas 16 honingbomen in de gemeente Horst aan de Maas. Aanleiding is de opening van de tijdelijke vestiging in het gemeentehuis in Horst. Als maatschappelijke bank wil de Rabobank ook iets doen voor de gemeenschap, een bijdrage leveren aan deze regio. De Rabobank draagt hiermee bij aan de al geleverde inzet in deze regio voor het bevorderen van de bijenpopulatie.

Lidl

Daarnaast doneert Lidl 50 bomen aan de gemeente Horst aan de Maas. Vanuit de Lidl is in iedere provincie één gemeente geselecteerd om deze bomen te ontvangen. In Limburg is dat Horst aan de Maas geworden, omdat de gemeente al een belangrijke bijdrage levert voor de wilde bij. Vorig jaar hebben wij van Nederland Zoemt het predicaat ‘bijvriendelijk’ kregen, omdat we voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten en nestgelegenheid voor bijen.