Bijzondere gebouwen, monumenten en landschappen

Wat is erfgoed?

Bepaalde oude gebouwen, monumenten en landschappen zijn belangrijk voor een gebied. Omdat zij bepalen hoe dat gebied eruit ziet, of laten zien waar dat gebied vroeger voor gebruikt werd. Daarom wil de overheid deze gebouwen, monumenten en landschappen bewaren en beschermen.

In de 16 dorpen van Horst aan de Maas heeft de geschiedenis veel sporen achtergelaten. De digitale erfgoedkaart geeft een overzicht van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft.

Monumenten

Monumenten, karakteristieke gebouwen, kapellen: Horst aan de Maas is rijk aan bijzondere gebouwen. U vindt ze op de 'objectwaardenkaart'.

Heeft u een huis met een verhaal dat op onze erfgoedkaart thuishoort? Laat het ons weten! U kunt ook zelf uw huis op de kaart zetten.

Landschappen

Hoe woonden en leefden mensen hier vroeger? En kunt u daar vandaag nog sporen van zien in het landschap? Kijk op de 'landschapswaardenkaart'.

Archeologie

Als u dieper dan 50 cm in de grond graaft, kunt u archeologische sporen vinden. Op de 'archeologische waardenkaart' kunt u zien wat er in de bodem is gevonden. Ook staat er of de grond beschermd is.

App Horst aan de Maas

De digitale erfgoedkaart is er ook als app voor op uw telefoon.

Wat staat er in de app?

  • Bekijk historische gebouwen in de omgeving waar u bent
  • Informatie over kruizen en kapellen
  • Tijdreis: hoe zag de omgeving er in 1850 uit?

Boek Van erfgoed naar omgevingswaarden

In het boek ‘Van erfgoed naar omgevingswaarden’ leest u uitgebreid over de inventarisatie van het cultureel erfgoed in de gemeente Horst aan de Maas. Het boek is samengesteld door ing. D. Bolhuis. Er zijn maar een paar boeken gedrukt. Daarom kunt u het boek gratis als pdf downloaden. Let op: het boek kunt u niet laten voorlezen.