Broekhuizen

Bijna buitenlands

Het dorp Broekhuizen ligt tussen de Maas en de oude Maasarm: het Broekhuizerbroek. De naam Broekhuizen (huis bij broek) wordt al in 870 voor het eerst genoemd in een verdrag! Het idyllische centrum herbergt vandaag de dag nog vele oude gebouwen, zoals de Sint Nicolaaskerk en het Brouwershuis. Ook zijn er diverse terrassen. Vanaf de loswal heeft u een prachtig uitzicht op de Maas, de pont en de landerijen aan de overkant. Aan de westzijde van het dorp ligt de ruïne van kasteel Broekhuizen (stamslot van de adellijke familie Van Broeckhuysen), dat in 1944 werd verwoest tijdens zware gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden. De kern Broekhuizen telt circa 1100 inwoners.

Jannette-van-Lierop-Broekhu

Waarom Broekhuizen?

“Het centrum van Broekhuizen is gezellig, het doet nostalgisch en bijna buitenlands aan. Vooral het stukje als je vanaf de kerk naar de Maas en de veerstoep loopt. Een leuke plek om een terrasje te pakken. Het veer zorgt sowieso voor een aparte sfeer. Rondom het dorp is het ook mooi. Je kunt hier echt een heel eind heel dicht langs de Maas lopen. Ook loopt het Pieterpad door het Broekhuizerbroek en door de bossen hier. Je kunt de wandeling beginnen met een kop koffie in het Theehuis aan de ene kant, of bij de blauwebessenteler aan de andere kant.”

Jannette van Lierop

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het dorp Broekhuizen? Neem dan contact op met T. Bartels van de Dorpsraad Broekhuizen en Broekhuizenvorst, Ellenberg 24, Broekhuizen, tel. (077) 463 14 69, e-mail: drbroekhuizenbroekhuizenvorst@gmail.com. Meer informatie vindt u ook op de website http://www.broekhuizen-broekhuizenvorst.nl/.