Rijbewijs auto

U vraagt een rijbewijs, een verlenging of uitbreiding persoonlijk aan bij de balie in het gemeentehuis. Maak hiervoor online een afspraak of kom langs tijdens onze openingstijden. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen.
 

´╗┐Afspraak maken   Gezondheidsverklaring rijbewijs aanvragen

 

Meenemen

Neem altijd een pasfoto die aan de vereisten voldoet. Daarnaast neemt u mee:

 • Bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs.
 • Bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft.
 • Bij verlopen rijbewijs: rijbewijs én een geldig legitimatiebewijs.
 • In geval van inname door de buitenlandse politie: neem contact op met team Burgerzaken via (077) 477 97 77.
 • U betaalt bij de aanvraag direct contant of met de pinpas.

Prijs

 • Rijbewijs: € 39,45
 • Gezondheidsverklaring (Voorheen Eigen Verklaring): € 34,80
 • Spoedprocedure: € 73,55
 • Rijbewijs kwijt: € 56,35

Spoedaanvraag

U kunt het rijbewijs versneld aanvragen. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 9.30 uur afhalen. Op maandag, woensdag en donderdag kunt u met een afspraak tot 14.00 uur een spoedaanvraag doen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of vermist? U hoeft niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. Meld het verlies zo snel mogelijk bij uw gemeente (persoonlijk aan de balie). U kunt daar ook direct een nieuw document aanvragen.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt.
 • u een medische beperking heeft.
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring (Voorheen Eigen Verklaring) nodig. Dit formulier kunt u kopen op de website van CBR met uw DigiD. U kunt het formulier ook bij de gemeente aanvragen met uw DigiD. U ontvangt het formulier dan binnen 5 werkdagen thuis. U kunt het formulier ook aan de balie kopen.

LET OP: de regels voor de gezondheidsverklaring (Voorheen Eigen Verklaring) zijn veranderd. De keuringsleeftijd is verhoogd naar 75 jaar. U kunt hier alles over lezen op de website van het CBR.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 16,5 jaar

Ben je minimaal 16,5 jaar? Dan kun je al beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vanaf je 17e verjaardag kun je het praktijkexamen afleggen en het rijbewijs aanvragen als je slaagt. Daarmee mag je tot je 18e verjaardag alleen rijden onder begeleiding van een coach.

Bij het aanvragen van je rijbewijs geef je aan welke mensen als begeleider meerijden. Je kunt hier al een begeleiderspas voor aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je bent wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. Kijk voor meer informatie op www.2todrive.nl.

Wilt u meer informatie over de begeleiderspas en de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen? Dit en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U logt voor dit formulier in met uw DigiD.

Trekkerrijbewijs

Vanaf juli 2015 is het trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) ingevoerd. Er is sprake van een overgangsregeling. Als u een rijbewijs B of trekkercertificaat heeft, hoeft u door deze regeling niet alsnog uw T-rijbewijs te halen. Kijk voor meer informatie op http://www.rijbewijs.nl/themas/categorie-t-op-het-rijbewijs/.

Let op!

Voorkom identiteitsfraude. Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.