Erkenning, gezag en naamskeuze kind

Bent u als man niet getrouwd of bent u geen geregistreerd partnerschap aangegaan met de moeder van uw kind? Dan kunt u toch het vaderschap op u nemen. Dit noemen we erkenning. Tussen de vader en het kind ontstaat door erkenning een wederzijds erfrecht . De wettelijke vader hoeft niet de biologische vader te zijn.

Aanvragen

Voor het opmaken van een erkenningsakte van een ongeboren kind maakt u een afspraak. Zowel de vader als de moeder komen persoonlijk langs bij de gemeente. Vergeet niet uw legitimatie mee te nemen.


Afspraak maken >
 

Kosten

Voor het erkennen van uw kind betaalt u niets. U kunt een uittreksel aanvragen.

Voorwaarden

  • De man is 16 jaar of ouder.
  • De man is geen familie van de moeder.
  • Er zijn niet al twee ouders.

Erkenning vóór de geboorte

Het is verstandig om het ongeboren kind al ver voor de geboorte te erkennen. Dit heet ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Hierdoor is in een vroeg stadium duidelijk wie de ouders zijn, voor het geval de erkenner iets overkomt voor de geboorte van het kind. Wanneer u in dezelfde relatie meer kinderen krijgt, moet de vader deze kinderen erkennen. Zij krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Erkenning na de geboorte

Als u na de geboorte het kind erkent, mag er nog geen andere vader in de geboorteakte staan. U heeft als vader schriftelijke toestemming van de moeder en van het kind nodig als het kind tussen de 12 en 16 jaar is. Vanaf 16 jaar kan het kind zelf beslissen en heeft het geen toestemming nodig van de vader en moeder.

Naamskeuze

Het eerste kind van een getrouwd stel krijgt vanzelf de achternaam van de vader. De ouders kunnen ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit doet u uiterlijk bij de geboorteaangifte. Bij ongetrouwde ouders krijgt het kind standaard de achternaam van de moeder. Als de vader het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind de naam van de vader krijgt. Kijk voor meer informatie over naamskeuze op Rijksoverheid.nl.

Nationaliteit van het kind

Kinderen jonger dan 7 jaar krijgen automatisch de Nederlandse nationaliteit als de erkenner de Nederlandse nationaliteit  heeft. Als het kind ouder is dan 7 jaar, moet de erkenner zijn biologische vaderschap binnen 1 jaar na erkenning aantonen met DNA-onderzoek.

Ouderlijk gezag

Na erkenning heeft u als vader nog geen ouderlijk gezag over het kind. U laat het gezag registeren bij de rechtbank met het verzoekformulier. Voor het aanvragen van het gezamenlijk gezag heeft u een geboorteakte van het kind nodig.

U kunt het gezag over uw kind regelen voor als er plotseling met beide ouders iets gebeurd. Kijk hiervoor op Berculo.nl. Kijk voor meer informatie over erkenning op Rijksoverheid.nl.