6 augustus – Besluiten van burgemeester en wethouders
De besluiten van het college van burgemeester en wethouders van 6 augustus 2024.
Aanpassing bestemming om rotonde Schoolstraat-Westsingel mogelijk maken
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de geplande rotonde op het kruispunt Schoolstraat-Westsingel ruimtelijk mogelijk te maken. De geplande rotonde is groter dan het huidige kruispunt en past niet in zijn geheel in de huidige verkeersbestemming. In de omgeving zijn veel ontwikkelingen. De nieuwbouw van het OKC de Weisterbeek aangrenzend aan de Afhang, de Schoolstraat wordt heringericht en de laatste fase van woningbouw in de Afhang wordt gerealiseerd. Het kruispunt wordt al langer als onveilig ervaren. Mede door deze ontwikkelingen is dit het moment om de oversteek veiliger te maken en een goede ontsluiting te realiseren naar het centrum van Horst.
Jaarverslag van de Commissie voor behandeling van de bezwaarschriften en klachten
Het college en de raad worden geïnformeerd over het jaarverslag van de Commissie voor de behandeling van de bezwaarschriften en klachten van de gemeente Horst aan de Maas 2023.
Vaststelling bestemmingsplan Aan de Kabroeksebeek
Het college van B en W vraagt aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan Aan de Kabroeksebeek vast te stellen. Deze ontwikkeling wordt gerealiseerd aan de westzijde van Horst (tussen Horst en Meterik). Het nieuwe bestemmingsplan Aan de Kabroeksebeek zorgt ervoor dat openbaar kindcentrum Weisterbeek (school, kinderopvang en wijkfunctie) en 46 appartementen gebouwd mogen worden op deze plek. Dit is nodig, omdat de huidige school gedateerd en te klein is. Daarnaast zijn er nieuwe woningen nodig die bij de behoeften van inwoners passen op een plek waar zij zich thuis gaan voelen. De openbare ruimte wordt ingericht met veel groen. De beken hebben meer ruimte nodig. Door een combinatie van groen en water zorgt de gemeente dat de effecten van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast, worden verminderd op deze plek.
Nieuwe bestemming voor intensieve veehouderij
Het college van B en W stelt het wijzigingsplan “Venrayseweg 145, Horst” vast. Doel is het wijzigen van de aanwezige agrarisch bestemming met de aanduiding “intensieve veehouderij” in een bedrijfsbestemming. Het bestemmingsplan “Werkgelegenheidsgebieden II” staat deze wijziging onder voorwaarden toe. Hiermee wordt een veroorzaker van geurhinder gesaneerd wat leidt tot een betere leef- en woonomgeving.
Goed kunnen wonen, werken en meedoen in Meerlo
Het college van B en W stemt onder voorwaarden in met het toevoegen van 6 sociale koopwoningen, 10 sociale huurwoningen en ongeveer 18 flexwoningen aan de Mgr. Jenneskensstraat in Meerlo. Horst aan de Maas wil een gemeente zijn waar ook inwoners die, al dan niet met spoed, op zoek zijn naar een betaalbare woning, goed kunnen wonen, werken en meedoen. Voor spoedzoekers wil de gemeente nu 64 flexwoningen mogelijk maken. Flexwoningen zijn kwalitatief goede woningen die relatief snel gerealiseerd kunnen worden en die voor een periode van maximaal 15 jaar op dezelfde plek blijven staan. De flexwoningen komen in Meerlo (18), Horst (40) en in America (8). De flexwoningen zijn bedoeld voor inwoners die gescheiden zijn, starters, studenten, arbeidsmigranten die hier blijvend willen wonen en statushouders. De gemeente stelt hierbij onder andere voorwaarden op het gebied van waterbeheer, groeninpassing en dat de uitstraling moet passen bij andere woningen in de omgeving.
Krediet voor 16 sociale huur- en betaalbare koopwoningen in Meerlo
Om in Meerlo de gewenste permanente woningen voor de sociale markt te kunnen ontwikkelen, wordt aan de raad gevraagd om hiervoor het benodigde krediet beschikbaar te stellen. Op die manier kunnen 16 sociale huur- en betaalbare koopwoningen worden toegevoegd. Daarmee ontstaan kansen voor de woningzoekenden in Meerlo om in hun eigen dorp te kunnen blijven/gaan wonen. Dit past bij de gemeentelijke ambitie om wonen in eigen omgeving op een passende wijze in te vullen.
Aanpassing begrenzing glastuinbouwconcentratiegebieden
Het college van B en W stelt de raad voor om de begrenzing van de glastuinbouwconcentratiegebieden aan te passen. Dit komt de kwaliteit van dit deel van het buitengebied ten goede. Door met name in de kernrandzones de glastuinbouwaanduiding er af te halen ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zoals ruimte voor dringend noodzakelijke woningbouw. Daarnaast is het in een aantal delen van de bestaande glastuinbouwconcentratiegebieden niet meer mogelijk om moderne glastuinbouwbedrijven te ontwikkelen. Onder andere de versplinterde verkaveling staat de vestiging van steeds grootschaligere glastuinbouw in de weg. Daarnaast spelen de oplopende energieprijzen een grote rol in de verdere ontwikkeling van de glastuinbouwsector. Als er geen andere oplossingen zoals bijvoorbeeld geothermie mogelijk worden komt de sector steeds meer onder druk. Dat betekent dat het voor deze sector ook steeds lastiger is om investeringsrisico’s te nemen en daardoor minder vraag is naar glastuinbouwgebieden. De overgebleven, voor glastuinbouw bestemde ruimte, biedt mogelijkheden voor ontwikkeling van kleine en middelgrote glastuinbouwbedrijven. Door aankoop van aangrenzende percelen of overname van aanliggende bedrijven kunnen hier uiteindelijk bedrijven ontwikkelen die voldoen aan de schaalgrootte eisen van de moderne glastuinbouw.