27 augustus – Besluiten van burgemeester en wethouders

De besluiten van het college van burgemeester en wethouders van 27 augustus 2024.

Herzieningsrapportage met informatie over projecten 

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de herzieningsrapportage vast te stellen. Met de herzieningsrapportage neemt het college lopende gemeentelijke projecten periodiek extra onder de loep. In deze rapportage zijn opgenomen: Roathweg in Broekhuizenvorst, Campus de Asdonck in Hegelsom, woningbouw Kronenberg in Kronenberg en Burgveld zuid in Meerlo. De Raad wordt via de herzieningsrapportage uitgebreider geïnformeerd over deze projecten, met name over eventuele aanpassingen van kosten en opbrengsten. De herzieningsrapportage biedt ook inzicht over het verloop van de uitgifte van de kavels en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn 

Nieuwe bestemming voor locatie voormalige varkenshouderij 

Het College van B en W stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan Donkerhoek 4 / Gun 13 te Swolgen gewijzigd vast te stellen. Het ontwerp bestemmingsplan Donkerhoek 4 / Gun 13 te Swolgen heeft ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Op de locaties Donkerhoek 4 en Gun 13 te Swolgen werden voorheen varkens gehouden. Het bedrijf heeft deelgenomen aan de Saneringsregeling Varkenshouderijen (Srv) en is inmiddels gestopt met de varkenshouderij. Alle varkensstallen zijn inmiddels gesloopt. Er zijn afspraken gemaakt met de initiatiefnemer. Deze afspraken gaan over de herontwikkeling van deze locatie en ze zijn vertaald in een bestemmingsplan. Op die manier dragen we bij aan milieu- en gezondheidswinst én perspectief voor ondernemers. 

Actualisatie geurbeleid - stappen op weg naar een betere leefomgeving 

Horst aan de Maas is trots op haar veehouderijen en streeft naar het behoud van een gezonde sector met ontwikkelperspectief in balans met een gezonde leefomgeving en stelt voor het geurbeleid te actualiseren. Dit doen zij door strengere normen in de geurverordening aan de raad voor te stellen en zelf een beleidsregel ruimtelijke ontwikkelingen en geur vast te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met het behoud van ontwikkelingsmogelijkheden voor ondernemers. Geurhinder kan belastend zijn voor de mensen in de omgeving van veehouderijen. Voor de actualisatie van de geurnormering en de beleidsuitgangspunten is daarom vanuit de gemeenteraad gevraagd om rekening te houden met de advieswaarden van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) om inwoners beter te beschermen tegen de negatieve gevolgen van geuroverlast. Het nieuwe geurbeleid draagt hiermee bij aan de doelstellingen uit de visie veehouderij waarbij het college streeft naar een afname van emissies en er sprake blijft van een gezonde economische sector in balans met de omgeving. 

Van bedrijfswoning naar burgerwoning

Het college van B en W heeft het wijzigingsplan ‘Genenberg 22, Broekhuizen ongewijzigd vastgesteld. Met de procedure wordt de ‘agrarisch met waarden’-bestemming (met bouwvlak) gewijzigd naar een woonbestemming. Hiermee verdwijnt een agrarisch bedrijf op deze locatie. De bestaande woning mag hierdoor voortaan bewoond worden door burgers; er wordt geen woning toegevoegd.


Ruimte voor woningen in buitengebied Horst 

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de bestemmingsplannen “Melatenweg M3904 Horst” en “Melatenweg M3905 Horst” zonder wijzigingen vast te stellen. Het gaat over locaties in het buitengebied van Horst, grenzend aan de bebouwde kom van Horst, met voornamelijk vrijstaande woningen. De nieuwe bestemmingsplannen maken het mogelijk een woning te bouwen. Tevens is door het opstellen en uitvoeren van een landschappelijk inpassingsplan gezorgd dat de woning wordt ingepast in de overgang naar het landelijk gebied. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, krijgen de percelen een woonbestemming. 

Nieuwe afspraken over ondersteuning maatschappelijke accommodaties 

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het beleidskader “Actualisatie gemeentelijk accommodatiebeleid Horst aan de Maas 2024” vast te stellen en de bijbehorende subsidieregeling. Hierin staat hoe de gemeente ondersteuning biedt aan de huisvesting van activiteiten op het gebied van zorg, welzijn, sport en cultuur. Maatschappelijke accommodaties zijn essentiële bouwstenen voor dorpen waar inwoners gezond en vitaal kunnen leven. Ze vormen het kloppend hart van onze gemeenschap, plekken waar mensen samenkomen, verbinden en omzien naar elkaar. Het accommodatiebeleid zorgt ervoor dat deze accommodaties goed kunnen blijven functioneren, met een goede financiële huishouding. Het kader is opgesteld in nauwe samenwerking met betrokken partijen.